Tour skiën
Naast freeride is tourski aan een enorme opmars bezig binnen het wintersportlandschap.
Reeds meerdere jaren merken we dit ook in onze skishop en dit zal je ook merken aan ons aanbod in tourskimateriaal. We gaan voor een volledig aanbod en zo kunnen we het juiste materiaal aanbieden voor de juiste noden en eisen.
Tourskimateriaal is ook veel specifieker dan gewoon alpien materiaal en de keuze voor een bepaalde set-up moet goed doordacht zijn. En nee bij ons ben je niet gebonden aan die ene tourski-set die mooi staat te blinken in de winkel, bij ons kan je doorheen ons gamma je eigen set samenstellen.
Je kan bij ons steeds terecht voor advies op maat en dan kunnen we de voordelen van elk materiaal technisch toelichten.
Hieronder kan je dan ook een overzicht vinden van merken en materialen van ons tourski-aanbod.
Tourskiboots
Het marktaanbod in tourskischoenen is natuurlijk enorm groot geworden de laatste jaren. Vroeger had je enkel de specifieke tour-ski merken en waren de bootfitmogelijkheden en downhill capaciteiten van de schoenen bijna nihil. Hier is gelukkig de laatste jaren verandering in gekomen en kunnen we ook in dit segment skiboots aanbieden met hoogwaardige en aanpasbare binnen en buitenschoenen. Qua directheid en powertransmissie zijn het natuurlijk geen raceboots maar ook daarin zal je versteld staan van de mogelijkheden. Onze collectie bevat zowel de super lichtgewicht diehard tourskischoen als de meer hybride (iets zwaardere) free-tour skischoenen. Voor tourskiboots werken we met volgende fabrikanten Dynafit, Scott, Tecnica, Head, Atomic, Nordica, Lange,… .
Tourski’s
De ski blijft steeds de eyecatcher van je tour set-up maar toch vinden we dat het vooral de juiste combo moet zijn tussen de schoen, ski, binding en vel. Lichtgewicht is één ding, performance is een ander ding. Het is die combinatie die wij proberen te zoeken in onze collectie voor onze winkel. Wij selecteren niet zomaar de lichtste ski zonder ze ook getest te hebben on snow. We denken dat 98% van onze klanten tourskiet om te skiën en niet om te stappen. Het stappen is zalig en daar kom je volledig van tot rust maar het is de afdaling waarvoor je het toch meestal doet.
Daarom kunnen we met het hand op ons hart zeggen dat elke tourski uit onze selectie nog voldoende body en power heeft om de zalige smile op je gezicht te toveren bij die perfecte powder-run. De merken die ervoor ons uitspringen in tourski’s zijn de volgende: Scott, Black Diamond, Dynafit, Blizzard, Apex, Atomic, Völkl, Dynamic, …
Tourbindingen
Het belang van de juiste binding is zeker niet te onderschatten want de bindingen zijn het kloppend hart van je hele set-up. Een tourbinding is veel complexer dan een gewone alpiene binding en ook hier werken we dan ook met meerdere modellen en merken om zo aan alle noden en eisen te kunnen voldoen. Binnen de tourbindingen kan je nog drie verschillende niveau’s onderscheiden:
- Framebindingen
Bindingen die grotendeels functioneren zoals een gewone alpiene binding en die uitblinken in krachtoverbrenging en een veilige release. Het grote nadeel is het zwaardere gewicht. De bindingen staan eigenlijk zoals een frame op je ski en dit frame kan je achteraan loskoppelen zodat je met je hiel naar boven kan en zo kan wandelen met de ski’s. In deze bindingen passen ook de gewone alpiene skiboots. In deze categorie werken we met Marker, Salomon en Atomic.
- Hybride bindingen
Deze bestaan nog maar enkele jaren maar zijn een groot succes omwille van hun polyvalentie. Ze zijn lichter als framebindingen, hebben een beter stapcomfort en bieden toch een zeer goede powertransmissie naar de ski toe. Voor deze bindingen heb je wel een pin-tech skiboot nodig. Heel populaire modellen zijn onder meer de Atomic of Salomon Shift Binding en de Marker King Pin binding.
- Pin Tech tourbindingen
Dit zijn lichtgewicht tourbindingen met het meeste wandelcomfort. Tourskiërs en Free-tourskiërs die per dag meer als 1000 hoogtemeters doen raden we aan om naar deze types van bindingen te gaan. Deze bindingen zijn in ombouw van ski naar wandelstand meestal wat technischer. Omwille van een juistere en veiligere release hebben we ook enkele types met een roterende toe-part. Binnen deze categorie werken we met Marker, Dynafit en ATK.
Tourvellen
Het belang van goede en duurzame stijgvellen wordt veel onderschat en zelfs hier is de keuze afhankelijk van je eigen noden en eisen. Eigenlijk kan je drie soorten vellen onderscheiden:
- Mohair-vellen
Vellen met de minste weerstand bij het naar voor glijden en stappen maar qua duurzaamheid iets minder
- Nylon-vellen
Deze zijn een stuk slijtvaster en bieden bij langere en steilere routes wel meer grip en houvast, dus iets meer energie verbruiken bij het naar boven stappen maar wel minder kans op wegglijden in steiler terrein
- Mix-vellen
Vellen waarbij zowel mohair en nylon gecombineerd worden en dus de voor-en nadelen ook combineren, eigenlijk het meest gebruikt maar net ietsje duurder
Bij stijgvellen is het natuurlijk ook belangrijk ze steeds proper te houden en de lijm te controleren zodat het vel steeds goed kleeft onder je ski. Indien nodig kunnen we de lijm ook ‘vernieuwen’ op je vel om zo opnieuw een optimale werking te krijgen.
Omwille van grote kwaliteitsverschillen werken we hier uitsluitend met twee toonaangevende merken nl. Black Diamond en Pomoca.
Safety
Veiligheid gaat boven alles en daarom raden we het steeds aan om bij onvoldoende kennis steeds op tourtocht te gaan onder de leiding van een berggids. Volg nooit zomaar routes als je zelf niet voorbereid bent op wat gaat komen. We raden iedereen aan om te investeren in kennis via snowsafety opleidingen.
In onze shop kan je terecht voor alle materialen van de lawine-3-éénheid. Bij de lawine biepers werken we enkel met drie-antenne biepers van Pieps, Black Diamond en Ortovox.
Nieuw van deze winter zijn de biepers van Ortovox die beschikken over spraaktechnologie en je zo met spraak begeleiden bij je zoektocht naar het slachtoffer. Weer een klein détail dat die o zo belangrijke eerste 15 minuten van je zoektocht net iets makkelijker kunnen maken.
Bij de lawineshoppen hebben we keuze uit meerdere modellen met verschillende handvaten en grootte van de shop. Onze sondes hebben een lengte variërend van 2,40 meter tot 3 meter.
De laatste jaren worden de lawinerugzakken ook steeds populairder bij freeriders en tourskiërs. Bij de selectie van deze rugzakken hebben we resoluut de kaart getrokken van batterij met elektronisch gestuurde systemen en laten we alle lawinerugzakken met de vroegere cartouches bewust links liggen. De voordelen van de jetforce-rugzakken zijn enorm qua veiligheid ( meerdere keren trekken per dag), qua training en oefening (zoveel je wil) , snelheid van opnieuw opplooien ( 1 minuutje), veiligheidscheck voor vertrek en je mag het zelfs meenemen op het vliegtuig bij je Canada of Japan powdertrip. In onze shop kan je de jetforce rugzakken vinden van de merken Pieps en Black Diamond en de Litric elektronische rugzakken van Ortovox. Deze rugzakken zijn allen snel aanpasbaar van een kleine 10 liter freeride rugzak naar een ruimere 32 liter Tour rugzak.
Accessoires
Bij het tourskiën komen natuurlijk ook nog heel wat andere materialen en accessoires kijken die je zeker niet mag vergeten bij het samenstellen van je set-up. Hieronder vind je een overzicht van accessoires die je in onze shop kan terugvinden. We staan ook altijd open om op zoek te gaan naar specifieke tools bij onze leveranciers.
- Crampons ( per type tourbinding hebben we de juiste crampons)
- Stijgijzers voor onder de skischoen ( Black Diamond)
- Ijsbijl of pickel ( Black Diamond)
- Tourskistokken ( Scott, Leki, Black Diamond, Atomic)
- Rugzakken ( Ortovox, Pieps, Black Diamond, Head)
- Lichtere maar sterke handschoenen ( Black Diamond)
- Tourskisokken extra ademend ( X Socks)
- Lichte Tourskihelmen ( Dynafit)